Tips för att minska plastförpackningar!

Vad kan du göra för att minska användningen av plast och engångsartiklar i vardagen? Vi har fått massor av tips av vår engagerade medlem Linda Pussinen. Kanske hittar du något tips som passar dig!

Minska sopberget och agera smart i vardagen!

  1. Sluta köpa disktrasor. Istället kan du virka (eller köpa färdiga) några stycken som du tvättar och använder om och om igen. Du kan också enkelt göra disktrasor av gamla T-shirts som fungerar ypperligt som just disktrasor. Vill man kan man sicksacka kanterna men det är inte nödvändigt. Tvätta om och om igen. 
  2. Laga egna bomullsrondeller: klipp lagom stora kvadrater eller rundlar av gamla T-shirts eller annat i trikåmaterial. Om man vill kan man sicksacka kanterna men det är inte absolut nödvändigt. Använd som vanligt och tvätta sedan alla på en gång i en tvättpåse. Alternativt så kan du även här virka egna, eller köpa färdigt virkade bomullsrondeller. 
  3. Skaffa dig ett flergångsverktyg för borttagning av vax i öronen. Finns i välsorterade butiker med hållbart sortiment. På detta sätt slipper du använda engångs bomullstops (vilket egentligen rekommenderas att inte användas alls). Det finns också s.k. flergångstops i silikon som man tvättar ute på marknaden. 
  4. Minska ditt behov av hushållspapper. Klipp ett större antal kvadrater ur t.ex. gamla lakan eller T-shirts och förvara i en burk på köksbänken. Trikåbitar behöver inte sicksackas och fungerar bra ändå, men lakansbitar kan vara bra att sicksacka kanterna på. Använd dessa istället för hushållspapper vid spill och tvätta sedan alla på en gång i tvätten. T.ex. när du tvättar handdukar på lite högre temperatur. 
  5. Ta med vanliga bestick på utflykten och förvara i en liten tygbit, alternativt en påse i väskan och ta med hem och diska. Så jobbigt är det faktiskt inte att forsla lite bestick fram och tillbaka och detta är samtidigt ett bra sätt att undvika engångsartiklar. 
  6. Investera i några utflyktstallrikar som håller bra att ta med på utflykter istället för engångstallrikar. 
  7. Köp en termosmugg och handla alltid kaffe ”att ta med” i den istället för de engångsmuggar med lock som finns på caféer. Även de innehåller plast och levereras till cafét i en plastförpackning. Ta också alltid med en termosmugg eller varför inte en trä- eller tennmugg med ut på utflykt istället för engångsmugggar. Flera av dagens engångsmuggar innehåller fortfarande plaster även om de känns som paff och all minskning av engångsartiklar, ser jag som en fördel. 
  8. Och så den självklara, som jag tror väldigt många redan implementerat. Ta med vatten hemifrån i en egen flaska istället för att köpa vatten i affären. 
  9. Börja använda tygservetter och tvätta dem istället för engångsservetter vid t.ex. utflykter eller vid middagen.

Hygien och hudvård:  

  1. Ett annat tips jag har är att börja med schampo-tvål och hård tvål istället för flytande duschkräm och tvål. Om man absolut helst vill ha flytande tvål kan man enkelt göra det själv av den hårda tvålen: Ta en fast tvål på ca 100 g – gärna en som är ekologisk och bra för miljön. Riv tvålen till flingor. Häll över tvålflingorna i en hink och häll på ca 2,7 liter varmt vatten. Rör om tills alla tvålflingor är upplösta. Om det svalnat och klumpar återstår använd stavmixer. För konservering, så att tvålen håller bättre, kan du droppa i några droppar E-vitamin. Det går också bra att göra bara en halv sats med halva tvålen åt gången, då 1,35 l flytande tvål räcker rätt länge. 
  2. Använd ätbara livsmedel i din hudvård till t.ex. ansiktsmasker, ansiktsvatten eller som kroppskrubb och ansiktspeeling, iställlet för att köpa produkter i förpackningar som dessutom ofta är fulla av kemikalier . Informationen finns enkelt att tillgå via internet. Livsmedel jag använder i min hudvård är t.ex. youghurt, honung, banan, avokado, äppelcidervinäger, mjölk, ägg, socker och kaffe. 
  3. Rensa i ditt badrum. Kanske kan du minska antalet produkter du regelbundet använder? För egen del har det minskat rejält när jag läst på om naturlig hudvård och börjat använda mer av vad som redan finns i skafferiet samt göra en del av mina produkter själv.