Steg för Steg-kampanjen är nu avslutad!

Ålands Natur & Miljös och Folkhälsan på Ålands gemensamma motions- och klimatkampanj är nu avslutad. Kampanjen pågick i april och lockade många deltagare. Under kampanjmånaden samlade deltagarna motions- och klimatpoäng för att göra gott både för sig själv och för miljön.

Steg för Steg tog avstamp i landskapsregeringens kampanj Heja och Ålands nya folkhälsostrategi som bl.a. belyser faktumet att ålänningar rör på sig för lite. Genom Steg för Steg synliggjordes landskapsregeringens nya motionsrekommendationer och syftet var att uppmuntra till hälsofrämjande aktiviteter och motion i kombination med att minska klimatavtrycket av transporter.

Det var första gången Steg för Steg ordnades och glädjande nog var intresset för kampanjen stort.

Axl Långkvist blev vinnaren av huvudvinsten i tävlingen!

Bland alla som samlade ihop minst 20 poäng drogs vinnaren av kampanjens huvudvinst – en övernattning för 2 personer i Snäckö Canvas lyxiga tältsvit inklusive en naturupplevelse. Axl Långkvist, 15 år, vann den!

Axl Långkvist berättar att det var hans mamma som inspirerade honom att delta i kampanjen och menar att det inte alls var svårt att samla ihop vare sig motions- eller klimatpoäng. Klimatpoäng har han fått bl.a. genom att åka buss och promenera. Nu funderar Axl på att börja träna ännu lite mera och då är cykeln det självklara valet till och från träningen.

Nästan alla som lämnade in sin kupong hade fått ihop både motions- och klimatpoäng. Dock framkom klart att utmaningen låg i att få klimatpoäng.

– Det är tydligt att det är svårt att lämna bilen, en orsak kan vara att kollektivtrafiken inte är tillräckligt utbyggd. Vi tror dock att vi med Steg för Steg har lyckats få deltagarna att reflektera över sina transportmönster, och det är ett bra första steg till förändring, säger Josefine Egenfelt, verksamhetsledare på Ålands Natur & Miljö.

Nu hoppas arrangörerna att deltagarna har skapat nya goda vanor som de fortsätter upprätthålla – både för den egna hälsan och för miljöns skull. Dessutom utmanas nu andra föreningar och organisationer att i sina nätverk skapa forum för motion och rörelse inom ramen för Heja-kampanjen.