Steg för Steg -för ditt och klimatets välmående

Nu drar vi igång vår gemensamma motionskampanj tillsammans med Folkhälsan!

Vad? Under kampanjen fokuserar vi på välmående – vårt eget och klimatets. Vi sporrar varandra till att lämna bilen hemma så mycket som möjligt under en månad och satsar på att förbättra både hälsa och miljö på samma gång. Som deltagare i kampanjen samlar du motionspoäng genom fysik aktivitet och klimatpoäng genom att minska ditt klimatavtryck.

Kampanjen pågår 1-30.4 2024. Den passar alla åldrar och kan anpassas efter den egna förmågan.

Varför? Ålands landskapsregering har nyligen utkommit med en ny folkhälsostrategi. I den framkom att många ålänningar rör på sig allt för lite, oberoende ålderskategori. Vi vill med Steg för Steg synliggöra landskapsregeringens motionsrekommendationer och uppmuntra till fysisk aktivitet och motion i kombination med att minska vårt klimatavtryck av transporter.

Hur funkar det? Du kryssar i de dagar du samlar motionspoäng eller klimatpoäng i en kupong.
– För att få motionspoäng krävs minst 30 min lätt motion, t.ex. simning, lätt gymträning, löpning, promenad, dans eller dylikt
– För att få klimatpoäng krävs att bilen har lämnats hemma till förmån för cykel, gående, samåkning eller kollektivtrafik minst en gång under dagen. Det är inte sträckan som är det viktiga, utan det aktiva valet att lämna bort bilen.

Man kan samla max 2 poäng/dag (dvs 1 motions- och 1 klimatpoäng).

Du får tag i kampanjmaterial i Folkhälsans reception i Allaktivitetshuset på Skeppargatan 11 i Mariehamn, samt hos oss på Ålands Natur & Miljö på Hamngatan 5. Folkhälsans lokalföreningar distribuerar också material ute i kommunerna. Du hittar alla åländska lokalföreningarna här. Frågor gällande kampanjen kan du rikta till Alexandra Walk-Liljeroos på Folkhälsan. Tfn 018 52 70 41 eller e-post alexandra.walk-liljeroos@folkhalsan.ax.

Huvudvinsten lottas ut bland alla som deltar och samlar minst 20 poäng under kampanjmånaden: En övernattning för 2 personer i Snäckö Canvas lyxiga tält. I vinsten ingår en överraskning i form av en naturupplevelse i samband med övernattning. Utöver huvudvinsten lottas också t.ex. tid i Folkhälsans simbassäng samt lunchkuponger till Café Vreten ut.

Parallellt pågår nu också Ålands landskapsregerings kampanj Heja som syftar till att göra Åland friskare och uppmuntra till fysisk aktivitet. Bekanta dig gärna med Heja-kampanjen samt landskapsregeringens motionsrekommenadtioner på www.regeringen.ax/hejaaland

Vi vill uppmuntra och utmana andra föreningar, organisationer och företag att delta i Steg för Steg och på samma gång bli en del av landskapsregeringens Heja-familj. Använd #stegförstegåland och #hejaåland i sociala medier för att sprida budet om ert deltagande och uppmuntra andra att komma med.

Steg för Steg ordnas som ett samarbete mellan Ålands Natur & Miljö och Folkhälsan på Åland. Vi tackar vår sponsor Snäckö Canvas som bidragit med kampanjens huvudvinst!