Säg hej till Raffo och Chiara

Vi har just nu två volontärer hos oss, Raffaele DÁlessandro, 24 år från Italien och Chiara Wittke, 18 år från Tyskland som hjälper oss med diverse saker i olika sammanhang. De delar sin arbetstid mellan Ålands Natur & Miljö, Emmaus, ABF och Skunk, och de har redan hunnit se en del av Åland!

-Vi har varit i skärgården en del, och besökt Föglö, Kökar och Kumlinge. Det var otroligt fin resväg dit, och överlag är det fint att ha så nära till naturen här, säger Chiara.

– Jag brukar gå längs sjöpromenaden i Mariehamn ibland, och bara lyssna på musik och ta det lugnt, säger Raffo.

Vi pratar på engelska, men målet är att de också ska lära sig svenska under sin vistelse på Åland. Raffo jobbade tidigare med volontärtjänster i Italien och blev där tillfrågad om han ville åka till en ö som tillhör Finland. Han skickade in en ansökan, och nu är han här. Chiara hittade hit genom bekantas bekanta, och är jätteglad att hon fick en volontärplats på det här sättet. Nu lär de sig svenska genom att prata med folk, vara på Duolingo och ta in information från organisationerna de jobbar för.

-Visst har vi lärt oss lite, säger Chiara och rabblar upp ord som god morgon, smaklig måltid, frukost, hund och häst.

-Det är roligt att det är så likt tyskan!

Både Chiara och Raffaele är miljöintresserade. Raffaele är uppväxt på en gård, och har jobbat med sysslorna där. På gården tillverkas bland annat vin och olivolja, och man odlar också spannmål och har en del djur. Han ser fram emot våren på Åland och att få arbeta mer i föreningens trädgård Mariero. Chiara tänker efter sin volontärperiod börja studera miljövetenskap och vill göra allt hon kan för att stävja klimatförändringarna och skydda naturen.

-Det är så många som pratar men så få som verkligen gör något. Jag vill göra allt jag kan för att skydda naturen.

Hälsa gärna på Raffo och Chiara om du möter dem ute i vimlet!