22 mars kan du fara ut på Uppdrag Vatten!

På fredag, på Östersjöns dag 22 mars, lanserar vi, rekordmånga samarbetspartners i år, Uppdrag Vatten som är ett koncept med en uppdragskasse med vattenrelaterade uppdrag som du kan låna på nästan alla bibliotek på Åland mellan 22 mars och 29 augusti i år. (Från Östersjöns dag fram till Östersjödagen). Hoppas du vill låna kassen och lära dig mer om Östersjön!

Åland finns mitt i Östersjön, ett hav alla vill och ska kunna njuta av året runt. Östersjön är ett grunt hav med bräckt vatten och är därför extra känsligt. På en liten ö som Åland inverkar det mesta som vi gör på land, vid stranden och i havet på något sätt Östersjön. Alla behöver ta ansvar och lära sig mer om vad vi kan göra för att Östersjön och våra vatten ska må bättre! Genom Uppdrag Vatten får användaren lära känna vårt hav på ett lekfullt sätt genom att utföra vattenrelaterade uppdrag och experiment.

Uppdragskassen innehåller bland annat utomhusuppdrag som strandfyndsbingo, magnet för magnetfiske och instruktioner och utrustning för att mäta siktdjup. Det finns också uppdrag som passar bra att göra inomhus till exempel experiment för att bli toalettsmart och instruktioner hur du skapar ett väskhänge i form av en större vattensalamander. Kassen innehåller alla instruktioner och den utrustning som behövs för att göra de olika uppdragen. Vill du som lånar Uppdrag Vatten ha möjlighet till vattenvistelse året runt kan du rapportera in vilka uppdrag du har gjort och på så sätt delta i utlottningen av presentkort till Mariebad eller Ålands idrottscenter.

Uppdragskassen är främst riktade till familjer med barn i grundskoleålder, men de är roliga att utföra oavsett ålder. Utlåningstiden för den är 14 dagar.

Uppdragen har tagits fram och utformats tillsammans av Leader Åland, Ålands naturskola, Håll Skärgården Ren, Husö biologiska station, Ålands Natur & Miljö, Östersjöfonden, Ålands Marthadistrikt, Rädda Lumparn, Vattenskydd.ax och hållbarhetslotsarna inom bärkraft. De fina kassarna är sydda av återvunna tyger av ett flertal Marthaföreningar runtom på Åland.

Ta dig till ditt närmaste bibliotek, och gå sen ut och upptäck!