Birgitta Johansson

Sex snabba med Birgitta Johansson

Birgitta Johansson (nummer 2) ställer upp för listan "Alternativ för Åland".

Hur ska du uppmuntra folk att åka mer kollektivt och flyga mindre?

Jag själv flyger ju aldrig. Det var över 20 år sen jag flög senast. Jag uppmuntrar inte folk att flyga. Kollektivtrafiken håller vi ju på att jobba med från stadsstyrelsens sida. Men kollektivtrafiken ligger inte på riksdagsnivå; det är en landskaps- och kommunal fråga.

Kommer du att arbeta för att statens pensionsfond inte ska innehålla ohållbara bolag?

Ja, absolut. Man ska inte mixtra med affärer med pensionsfonden. Vi har ju stora pensionsfonder utomlands som man inte har rört. 17 % av alla pensionärer i Finland är fattigpensionärer. Det är ju en skam.

Hur ska du arbeta för en hållbar livsmedelsproduktion?

Vi ska utveckla och utvidga ekologiska odlingen och göra övergången från besprutade odlingen så lätt som möjligt för bönderna att de inte går i konkurs. Vi ska ha ett nationellt förbud för GMO och Roundup. Monsanto är en av de största bovarna och borde förbjudas.

Vilka frågor kommer du att driva för Östersjön i riksdagen?

Det gäller ju att få bort plasterna överhuvudtaget. Jag tycker att det är väldigt ledsamt att man sätter plast omkring maten idag. Jag har själv samlat in namn på listor för förbud på plastpåsar. Sen tycker jag att alla länder runt Östersjön behöver vara med i det här arbetet. Det finns också gifttunnor som är dumpade och som kommer att läcka. Fartygen ska dessutom släppa ut så lite som möjligt.

Vad har du för politik för ökat välmående?

Det är ju trygghet för barn och familjer, och att äldre ska må bra. Vi ska också ta hand om våra ungdomar som mår dåligt idag. Vi behöver gå tillbaka till kristna värderingen, till kärlekens Gud som ger trygghet i våra hjärtan och hjälp. De som går från Gud blir automatiskt olyckliga.

Jag följer också med frågan aktivt om 5G – Finland är ju faktiskt det enda landet i världen som hade en konferens om 6G. Redan 5G har gjort att fåglar och bin dör, skapat sterilitet, cancer, ADHD, huvudvärk etc. Jag vill förbjuda 5G och 6G.

Vilken skatt på konsumtion skulle du sänka och höja för miljöns skull?

Det är ju de stora företagen som släpper ut mest. De ska beskattas. Enskilda invånare ska inte beskattas och straffas. Det ska produceras rena produkter, det är det bästa sättet att gå fram.