Riksdagsvalet 2019

Det krävs en total samhällsomvandling för att vi ska klara av klimatutmaningen och miljöförstöringen. För det krävs ett ledarskap som måste kunna fatta obekväma men långsiktiga beslut. Åland har möjligheten att bidra till denna förändring den 14 april! Vi har möjligheten att rösta in Ålands representant i riksdagen som tar de globala utmaningarna på allvar och stöder en snabb omställning till ett hållbart samhälle. Men vilken åländsk riksdagskandidat är grönast?

Finland är inte alls en föregångare i hållbarhet enligt rankingar. Utsläppen av växthusgaser är höga per capita, vi smutsar ner Östersjön, sprider ut gifter och har en ökande psykisk ohälsa. Riksdagen har ett stort ansvar att skapa den förändring som folket kräver.

Vi förväntar oss därför att den åländska riksdagsledamoten speciellt ska kämpa för

  • en ambitiös politik för radikal utsläppsminskning av växthusgaser
  • att statens pensionsfond inte innehåller ohållbara portföljer
  • en snabb omställning av livsmedelssektorn
  • att den negativa trenden med psykisk ohälsa stoppas
  • att designa om skattesystemet så att det ska bli ”lätt att göra rätt”

Sex snabba

Vi har alla ansvar att rösta in en kandidat till riksdagen som vill öka omställningstakten från dag ett. Därför hjälper vi er att navigera i hållbarhetsfrågorna genom dels filmade intervjuer, dels kandidaternas egna texter.

Vi har frågat ut alla fem åländska riksdagskandidater om vilken politik de har för dessa sex hållbarhetsfrågor. För att göra det så koncist som möjligt har vi begränsat intervjuerna till 6 minuter var! Intervjuerna sänds 8-11 april på Ålands Natur & Miljös Facebooksida. De sänds också på Kanal Extra (kanalplats 10) som går ut till alla åländska hushåll.

Kandidaterna har också fått möjligheten att ge svar här på hemsidan (se undermenyerna).