Café Hjorten/Matverket

Matverket bedriver lunchverksamheten i Självstyrelsegårdens lunchrestaurang Café Hjorten. De serverar en varierande meny med både husmanskost och modernare rätter.

 

Hållbarhetspolicy

Matverket Ab bedriver lunchverksamheten i Självstyrelsegården med där tillhörande mötes- och representationsservice. Vi serverar en varierande meny med både husmanskost och modernare rätter. Vi erbjuder 3 olika rätter varje dag varav en är vegetarisk. Lunchantalet varierar mellan 70-120 gäster per dag.

Matverkets filosofi är att laga en så stor del som möjligt av det vi serverar från grunden. Allt bröd och alla bakverk är därför hembakta. Att vi själva lagar en så stor del som möjligt av den maten från grunden av bra råvaror leder till att vi kan erbjuda en mycket näringsrik och god mat.

Vi använder oss så långt som möjligt av ekologiska och närproducerade produkter. Vi prioriterar lokala mejeriprodukter och livsmedel efter säsong. När det gäller frukt och grönsaker försöker vi i så stor utsträckning som möjligt följa säsongerna, t ex genom att använda och erbjuda åländska primörer på försommaren samt rotfrukter, bär och svamp under sensommaren och hösten. Till följd av detta blir även vår miljöpåverkan mindre, bl a genom korta transporter.

Vi prioriterar produkter som är skonsamma för miljön när vi köper rengöringsmedel, servetter och pappershanddukar. Engångsartiklar används inte i den dagliga verksamheten.

Vi jobbar även mycket aktivt med att få så lite matsvinn som möjligt. T ex säljer vi överbliven mat till reducerat pris och fryser in vissa livsmedel för att senare återanvända dem i en andra maträtter. Vi strävar efter att ha så stor kontroll som möjligt över våra inköp och planerar våra menyer noggrant. Det här resulterar i att 99% av all den mat vi lagar konsumeras av våra gäster.

 

Matverket är hållbarhetscertifierat enligt 15.10.2018 enligt Green Key.