Vi lanserar snabbrutten

Publicerad 08 december 2017

Tänk om vi kunde minska på utsläppen, minska driftskostnaderna och undvika att göra ingrepp i naturen med en ny skärgårdstrafik? Tänk om vi kunde följa vår gemensamma utvecklings- och hållbarhetsagenda, så att Åland som samhälle kan bli mer hållbart?

Ålands Natur & Miljö lanserar idag ett alternativ - snabbrutten - som menar att detta är mycket möjligt. Fokus i alternativet är att förnya fartygsflottan till energioptimerad och miljöbränsledriven trafik och i samband med det införa två passagerarbåtar. Samma färjfästen behålls och linjerna är oförändrade förutom två tillägg. En ny passagerarlinje inrättas för en nord-sydlig kommunikation och en ny passagerarförbindelse för Kökar-Degerby-Mariehamn. Dessutom föreslås att kollektivtrafiken på fasta Åland och på ösamhällena utvecklas, att elbilsrevolutionen bör starta och att ett appsystem utvecklas för bokning av helhetsresor.

- En snabbrutt skulle ge skärgården en förstärkt attraktionskraft och sammankoppla de olika skärgårdsregionerna för tätare samarbete om samhällsservice, säger föreningens ordförande Simon Holmström.

Utredningen visar att inbesparingarna i driftskostnader kan göras på 4,2 miljoner, varav 2,8 miljoner i den södra delen. Ingen ny infrastruktur behövs på 40 miljoner som i kortrutten på Föglö, utan snarare kommer en förnyelse behövas på ca 3 miljoner. Genom att fokusera på passagerarfärjor, el- och miljödieseldrivet tonnage, smarta godstransporter, snabb kollektivtrafik och bilpooler samt ett smidigt bokningssystem tror föreningen att den åländska skärgården kan delta i EU:s nya finansieringsprogram för att klimatneutralisera öar. 

Gruppen som tagit fram utredningen har bestått av teknisk, biologisk, akademisk och samhällelig kompetens och en representation från skärgårdssamhället. Utredningen har gjorts med ideella krafter och har sakgranskats av oberoende ekonom, tekniker och skärgårdsrepresentanter.

Utredningen finns att läsa här.

En kort sammanfattning finns här.

Etiketter: Samhällspåverkan, Kortrutt