Städa Åland-kampanjen igång!

städa åland
Publicerad 03 maj 2019

Städa Åland är ett projekt inom Ålands Natur & Miljö med syfte att arbeta mot nedskräpning och uppmana till talkostädningar runtom på Åland. Kampanjen kickar igång lördagen den 4 maj med en strandstädningsdag i Sjökvarteret i Mariehamn.

Varje år dumpas flera miljoner ton skräp i världens hav. Nedskräpningen i naturen efter vinterhalvåret märks även tydligt på Åland varje vår då snön smält bort. Skräpet är skadligt både för djur och människor och forskare befarar att det finns mer plast än fisk i havet år 2050. 

Projektet Städa Åland vill uppmana alla till att värna om miljön genom att städa och plocka upp skräp runtom på Åland.  Genom bland annat städdagar, skolbesök och informationsspridning på sociala medier hoppas projektet skapa en stor folkrörelse.

Nu på lördag den 4 maj ordnas första evenemanget - en städdag i Sjökvartert i Mariehamn mellan kl.12-15. På plats får deltagare påsar, handskar och skräpformulär för att fylla i var och vad de hittat. Städningen sker kring Östra hamnen, Lilla holmen och mot Nabben. Det går också bra att städa andra stränder och kustremsor på Åland och så kan man sen komma med skräpet till Sjökvarteret. MISE finns på plats och tar vara på skräpet som plockats. Det bjuds på mackor och kaffe - ta gärna med en egen kaffemugg så minskar vi på engångsmuggar. Samla familjen, kompisgänget eller kollegorna och kom med i rörelsen för att hålla Åland rent från skräp!

Läs mera om evemenaget på Facebook.

OBS!
Notera att det under maj månad är landstigningsförbud på fågelskyddsområden runtom på Åland. För mer info om vilka områden det gäller kan du läsa här

Städningen fortsätter
Kampanjen pågår under hela maj månad. Läs mera på var du kan hämta påsar, skräpblanketter och vart du ska föra skräpet här.
Till hösten, närmare bestämt i september, fokuserar projektet på städning på land. 

För mer information gå in på Städa Ålands hemsida.