STÄDA ÅLAND är en av finalisterna i Östersjöprojektet

Publicerad 30 november 2018

Ålands Natur & Miljös projekt STÄDA ÅLAND är en av finalisterna i Ålandsbankens Östersjöprojekt. Av 128 inskickade ansökningar valdes STÄDA ÅLAND och tio andra bidrag ut till en omröstning. Varje år delar Ålandsbanken genom tävlingen ut medel till projekt som på något sätt förbättrar Östersjöns tillstånd. 

- Vi är jätteglada över att vara en av finalisterna. Vi har märkt att det finns ett stort intresse och engagemang för nedskräpningsproblematiken. Åland är inte ett undantag och vi hoppas kunna förverkliga vår satsning på både förebyggande arbete men också faktiska skräpplockningstillfällen. Så in och rösta! uppmanar projektledare Sofia Enholm.

STÄDA ÅLAND - för ett ösamhälle fritt från skräp!

Varje år dumpas miljoner ton skräp i världens hav, som så småningom skapar gigantiska plastansamlingar som flyter runt i de största haven. Mer och mer varje år uppmärksammas problemen med marint skräp och år 2050 befarar forskarna att det finns mer plast än fisk i haven. 

Åland är inte ett undantag. Längs våra kuster där det rör sig människor och båtar finns det skräp, och under det varma halvåret är det få platser som inte får besök. Det skräp som lämnas är främst engångsartiklar av plast, mat- och godisförpackningar, engångsgrillar, cigarettfimpar, frigolit, burkar, glas- och plastflaskor. Plasten bryts så småningom ner till mikroplaster och hamnar i sjöar och hav där det konsumeras av fiskar, vilket i sin tur leder till att vi människor får det i oss när vi äter fisken. Sopor i naturen sprider även miljöfarliga ämnen där de inte hör hemma. Ca 80 % av skräpet kommer uppifrån land och havet ligger längst ner på stegen som mottagare av skräpet. Har det väl hamnat där finns det inte mycket att göra. Under en städdag i maj 2018 plockades över 100 kg skräp på två timmar längs en strandremsa i Mariehamn. 

Vad ska vi göra? 

Genom projektet Städa Åland vill vi dels koordinera och stödja volontära insatser runt om på Åland och dels jobba förebyggande mot nedskräpning. Vi vill kartlägga och dokumentera hur skräpsituationen ser ut just nu och också följa upp städningen med en interaktiv webbaserad skräpkarta där volontärgrupper själva kan fylla i mängden skräp som plockats upp. Vi vill göra animerade pedagogiska kortfilmer som visar ett skräps livscykel och vilka konsekvenser det får för djur och natur. Målet är att öka medvetenheten om att nedskräpning är ett ständigt närvarande problem och att vi tillsammans kan städa upp och vara stolta över en skräpfri ö. 

Klicka här för att rösta på STÄDA ÅLAND

Etiketter: Städa Åland