Sista året för Kemikaliekoll Åland

Publicerad 01 april 2019

Kemikaliekoll Åland - Hus & Gård är sista delen av Ålands Natur & Miljös treåriga projekt för att öka medvetenheten om hur vi kan göra kemikaliesmarta val och minska mängden onödiga gifter i vår vardag. Vi har tidigare rört oss från dagismiljön, till hushållets alla rum för att 2019 landa i byggmaterial.

Ålänningarna är ett byggande folk som gillar att fixa och dona. Inom byggbranschen används idag cirka 50 000 olika produkter, från spån-skivor och isolering till fogmassor och lim. Många är fulla av kemikalier. Luften är ofta mer förorenad inomhus än utomhus, och ungefär 40 procent av de kemiska föroreningarna i våra hus kommer från byggmaterial.

Ålands Natur & Miljö har uppmärksammat kemikaliehotet i sitt treåriga projekt Kemikaliekoll Åland. Först ut var Operation Giftfritt Dagis, där daghem över hela Åland erbjöds kemikalieinventering och utbildning. Under 2018 bjöd nästa etapp Kemikaliekoll Åland – Hemma på en rundtur genom våra hem för att titta på de saker som finns där: ett rum i taget under åtta månader.

I år fokuserar projektet på själva skalet; de hus där de flesta av oss tillbringar 90 procent av vår vakna tid, hemma, på jobbet, i skolan eller på dagis. Under året kommer man att rota i allt från isoleringsmaterial till tapetrullar och golvmattor. Det kommer att handla om allt från handgripligt virke och fagra färger till de där osynliga materialen som fogar samman, tätar, spärrar... ja, allt det vi förväntar oss att byggmaterial ska uträtta i våra hus.

- Ålänningarna är ett byggande folk, men det är inte alltid de miljö- och människovänliga materialen ligger längst fram på hyllan i butiken. Vi vill öka kemikaliekollen hos alla hemmafixare, så den som vill kan välja medvetet och inte behöver öka mängden farliga ämnen i damm och luft där hemma i onödan, säger projektledare Giséla Linde.

Vi har redan fått frågor om husets livscykel ur kemikalieperspektiv: Hur ska vi tänka och välja när det gäller byggmaterial för att underlätta återbruk i framtiden, och vad ska vi göra med byggavfall och sånt vi river ut när vi renoverar?

Fokus i årets projekt ligger på studiebesök och träffar med inspiratörer och pionjärer som redan gjort kemikaliesmarta val och kan dela med sig av sina erfarenheter. Tanken med den öppna formen är möjligheten till samtal: utrymme för frågor, chanser att träffa likasinnade och utbyte av kunskaper. För den som missar ett tillfälle läggs intervjuer och annat material ut i kunskapsbanken för Kemikaliekoll på Ålands Natur & Miljös hemsida vartefter. Till hösten planeras också ett seminarium för en mer professionell publik: tjänstemän, politiker och branschfolk som vill vet mer om hållbart byggande och sunda hus.

Kontaktperson: Projektledare Giséla Linde, gisela@natur.ax, tel. 0547 34 27 157

Etiketter: Kemikaliekoll Åland, Hus och gård, kemikalier, Kemikaliesmart, folkbildning