Simpskelett på tallriken och vinbladssaft i glaset: Västerro går med i Green Key

Publicerad 08 februari 2018

På den åländska landsbygden, i naturskön omgivning med havet som närmsta granne, finns Västerro. Västerro tar emot grupper för gårdsbesök och middag. Fisk och rökning är de främsta valen av livsmedel och matlagningsmetod. Maria Sten-Westerberg och Anders Westerberg driver verksamheten och inspirationen i deras unika skapande av måltidsupplevelser kommer från den närliggande omgivningen.

- Vi har ingen fast meny utan bjuder på det som finns tillgängligt. Vi går ut och plockar livsmedel på gården under dagen, då gästerna kommer på kvällen är allt väldigt färskt, säger Maria.

- Vi vill använda sådant som annars slängs bort och ta vara på det som finns i naturen, som svamp, vinrankor, enbär, örter och granskott. Grunden i middagen är vår fiskbräda. Fiskbrädan serveras alltid och den består av flera små rätter. På brädan finns skräpfisk* (*bifångsten till den traditionellt lönsamma fisken) och udda detaljer av fisken. Vi har till exempel serverat fiskskinn, simpskelett, rökta apelsiner och rökt ost, men rätterna på brädan varierar från gång till gång, berättar Anders.

Målsättningen med besöken är att ge gästen en annorlunda, hemtrevlig upplevelse där hela livsmedlet används.

- Vi vill ge människor en tankeställare. Det spelar ingen roll om det är fiskben, potatisskal eller dillblast, det som annars slängs bort kan förvandlas till något gott. Matlagningen är impulsiv, vi ser vad som finns och blir över, säger Anders.

- Alla ska känna sig välkomna och hemma hos oss. Vi ser på gästerna som inbjudna vänner. Anders tillagar maten under tiden gästerna är här och vi diskuterar kring maten med gästerna. Jag vill göra de små sakerna som skapar människokontakt under besöket, berättar Maria.

Besökarna verkar nöjda, vilket inte är så förvånande. Gästerna vid Västerro bjuds nämligen på många spännande och innovativa rätter och drycker.

- Till kommande säsong kommer vi kommer att framställa olika drycker helt utan tillsatser gjorda av vinblad- och druva, socker och jäst: vinbladste, vinblads- och vindruvssaft och två sorters cider av vinblad och vindruvor. Vi gödslar inte våra plantor utan använder enbart det som står av sig själv i naturen. Orsaken till varför vi använder vinblad är att bladen ändå måste tas bort från vinrankan för att ge näring åt vindruvorna. Det passar bra i vårt grundkoncept där vi ifrågasätter allt som slängs bort. Men vi har ännu råvaror som vi vill hitta användning för och bjuda våra gäster på, som tången som fastnar i näten, säger Anders.

Visionerna för framtiden är många, men går i samma kretsloppsandra.

- Vi vill odla mera själva, till exempel genom att driva upp plantor på egen hand. På lång sikt vill vi också ha lite djur på gården, som hönor. I dagsläget får alla gäster en rundtur på gården för att se varifrån maten kommer och vi är till 70–80 % självförsörjande. Fisken, som är grunden på vår bräda, fiskar vi själva. Men en del annat är vi ännu tvungna att köpa in. Då ser vi alltid först till vad som finns tillgängligt lokalt, säger Maria.

- Och så hoppas vi att vår verksamhet kan bidra till att förlänga turistsäsongen. Det finns också mycket vackert att uppleva på Åland under andra årstider än sommaren, men nu sker majoriteten av årets aktiviteter under juli månad, fortsätter Maria.

Att Västerro nu inleder arbete mot målet att erhålla Green Key-certifiering ser de som ett steg i rätt riktning.

- Då vi byggde växthuset som fungerar som restaurang återanvände vi mycket material, som byggmaterial och porslin. Fiskbrädan som maten servas på är gjord av askar från gården. Hela vårt tänk och arbetssätt rör sig hela tiden mot ett mer hållbart håll, säger Anders.

- Green Key är seriöst och välorganiserat. Samarbetet inom nätverket är viktigt för oss, att vi hör ihop med någon annan och kan arbeta mot gemensamma mål. Då programmet är internationellt bidrar detta till igenkänning och nätverk både lokalt och globalt. Det känns också tryggt att certifieringen har funnits länge, säger Maria.

- Konsumenter vill ha hållbara alternativ och denna efterfrågan kommer bara att öka. Green Key är ett lätt sätt att förmedla hållbarhetsarbetet till gästerna. Genom Green Key får vi den helhet vi önskar, allt hänger samman och hållbarhet är den röda tråden. Detta smittar av sig i marknadsföringen och på gästerna. Green Key blir en krydda. En krydda är inte bara peppar eller örter, utan allt i upplevelsen ger smak åt maten, fortsätter Anders.

Men vad är egentligen hemligheten bakom konceptet, att förvandla fiskben och potatisskal till en extraordinär upplevelse?

- Vi tycker att det vi gör är jätteroligt och det leder till en avslappnad och glad stämning. Inget är perfekt, vi värderar det personliga högre än det lyxiga. Under varje gårdsbesök är vi närvarande på alla plan och ger mycket av oss själva. Alla är nöjda och glada, det är perfektion för oss, säger Maria.

- Och så har vi alltid en världspremiär här, en rätt som vi aldrig har lagat innan. Ibland får gästerna tycka till, vilken krydda kan till exempel passa i rätten? Eftersom vi tillagar mycket av maten då gästerna har kommit hinner vi inte alltid smaka själva innan vi serverar. Vi gör inget på rutin och det ena besöket är inte det andra likt, avslutar Anders.

Läs mer om Västerro på: http://vasterro.ax/

Etiketter: Hållbar destination, Green Key