Njut av Åland i Sommar

Publicerad 28 juni 2021

Dags för semester?

Ålands Natur & Miljö bjuder på hemestertips! Det åländska landskapet bjuder på många sevärdheter, naturupplevelser och besöksmål som finns närmare än man kan ana.

Varför inte:

1. Tillbringa en heldag i varje åländsk kommun i sommar. Besök kommunens sevärdheter och besöksmål. Stanna till vid ett kafé, en simstrand, ett museum och en restaurang under dagen.

2. Besöka den åländska skärgården. Den åländska skärgården marknadsförs ute i stora världen, vi borde själva upptäcka och njuta av den. Besök alla skärgårdskommuner under en vecka. Bäst upptäcker du skärgården på cykel, kommunerna är så pass små att man kan upptäcka hela kommunen med cykel på en dag. Passa på att övernatta när du ändå är där!

3. Se de åländska naturupplevelserna. Vandringslederna har rustats upp och är värda ett besök för att bevittna mångfalden i den åländska naturen. Landskapets vandringsleder hittas HÄR 

4. Spela discgolf. De nya discgolfbanorna är också ett sätt att se den åländska naturen.Discgolf kräver inga förkunskaper utan kan utövas av vem som helst.

5. Besöka en grotta. Grottor och bergsformationer är fascinerande delar av det åländska urberget. På Åland finns flera grottor än de flesta kan tänka sig. Att besöka alla under en sommar kan vara en lämplig sommarlovssysselsättning.

Paul Mörns bok Bergtagen är en mycket bra guide till de åländska grottorna, där finns kartor och beskrivningar för att hitta grottorna.

6. Ta en paddeltur i våra åländska vatten. Varför inte uppleva Ålands största yta; vattnet, så nära det bara går. Kajaker och kanoter eller SUP-brädor finns att hyra runtom på Åland. Se till att röra dig i bekanta vatten eller tillsammans med en instruktör.

Kom ihåg allemansrättens regler och släng inget skräp i naturen!

Ålands Natur & Miljö tar semester i juli, och är tillbaks på plats igen i augusti.

Glad sommar! Ha en skön semester och ta hand om varandra och naturen!