Minimalism som verktyg för balans

Publicerad 05 mars 2021

Vi lever fortfarande i en stormande och omvälvande pandemi, som för de flesta av oss inneburit oro, saknad, restriktioner, munskydd och en hel massa tid hemma. Tid vi kunnat använda för reflektion över vårt eget liv.

För den som känner att tiden aldrig räcker till, som shoppar och reser slentrianmässigt för att få mera glädje i livet och som önskar en förändring i livet kommer här tips på en alternativ livsstil som kan förenkla livet.

Vad är minimalism?

Minimalism kan betyda olika saker för olika människor. Du kanske ser framför dig ett sterilt hem med få möbler, saker och avsaknad av textilier som mattor, gardiner och dukar. Ungefär som ett sjukhus. Vissa människor är strikta minimalister och bor i en husvagn eller äger inte mera än det som ryms i en resväska. Andra anser att det är helt okej att ha både samlingar, mycket kläder och saker och bo både hemtrevligt och ombonat.

Det finns inget rätt eller fel.  Joshua Becker som kan betraktas som en amerikansk guru på området förklarar begreppet på ett träffande sätt. ”Minimalism is the intentional promation of the things we most value and the removal of anything that distracts us from it.”

Man kan se minimalism som ett verktyg för att göra sig av med det som inte gagnar en, som ger skuld, distraktion och oreda till att istället fokusera på det som är viktigt i ens liv – det som ger lycka, tillfredsställelse och frihet.

Varför bli minimalist?

  1. Du vill göra en förändring i ditt liv.

  2. Du vill rensa ur i ditt liv, både i mobilen, datorn, hemmet och få ordning och reda.

  3. Göra dig av med det som tynger dig.

  4. Spara tid genom att ha färre saker som kräver underhåll, ha allt på rätt plats så du inte behöver springa runt och leta efter viktiga saker som papper, nycklar, plånbok och så vidare.

 

Det är den första texten av flera som kommer att publiceras under året under temat hållbar konsumtion. 

Vill du vara med i arbetsgruppen? Anmäl ditt intresse här!