Må bra i naturen - en sammanfattning

Publicerad 10 juni 2018

Mariehamns bibliotek är värd för fotoutställningen Må bra i naturen där de tio utvalda bidrag som skickades in i samband med fototävlingen arrangerad av Ålands Natur & Miljö och fotoklubben Obscura, finns utställda fram till den 30 juni 2018. De utställda bidragen gestaltar naturens betydelse för människans välmående fångat på bild, vilket också var syftet med fototävlingen. Varje bidrag är unikt i sin stil och är ett tydligt exempel på att vi människor tolkar och uppfattar naturen på olika sätt, men gemensamt för alla är att naturen ger en känsla av lugn, ro och tillfredställelse. Det bidrag som valdes till det vinnande bidraget av juryn var Skogens Konung av Joel Ebersson. De utställda bidragen ska, efter den sista juni doneras till Ålands centralsjukhus där de kommer bidra sjukhusmiljön med lugnande och avstressande effekter. 

Efter lite mingel, vegetarriska och veganska snittar från Brobacka gästhem och äppeljus från Grannas äppel och Karl-ers fruktjuice lyssnade vi på en föreläsning med Josefin Wilkins om naturens påverkan på människans välmående och hälsa. Josefin Wilkins är utbildad sociolog och utbildar sig inom miljöpsykologi med fokus på utomhusmiljöer för hälsa och välmående vid Sveriges lantbruksuniversitet. 

Under hela föreläsningen övertygar Josefin oss med stöd av forskning om naturens starka effekter på människans välbeinnande och påminner oss om att människans hjärna inte utvecklats i samma takt som människans levnadssätt. Från att majoriteten av människorna bott under lång tid i symbios med naturen till att 85 procent av jordens befolkning lever i städer där naturen är mindre och mindre tillgänglig. Den livsstilsförändringen har haft effekter på människans välmående med  bl.a. social isolering, tomhet, psykisk ohälsa i allt lägre åldrar, övervikt. Men naturen kan ha en viktig förebyggande effekt och en återhämtande effekt.

Forskning har gång på gång bevisat att naturen är en återhämtande miljö som är nödvändig för människors välmående och hälsa och är en betydande del av kroppens och psykets läkningsprocess. Människan reagerar på det hen hör och ser även fast vi inte är medvetna om det, och till och med en bild på naturen kan ha en läkande effekt.

Josefin pratar om grön infrastruktur och dess betydelse för människors rörelsemönster men berättar också hur vi kan integrera naturen i vår vardag och också må bättre. Hon menar att bl.a. små pauser i naturen, fast fem minuters promenader i en park, leder till bättre återhämtning än en promenad i stadsrummet. Att ta in naturen i vardagen är enkelt genom att ha växter inomhus, möbler i naturmaterial och naturlig belysning, men ger också starka effekter på människans välmående. Hon avslutar sin föreläsning med budskapet om att naturen måste bli en del av en hälsosammare livsstil och att den behöver aktivt integreras i vår vardag för att uppfylla ett grundläggande fysiskt, psykist och socialt välbefinnande. 

Etiketter: Naturglädje, Må bra i naturen, Fototävling