En känsla för de hållbara detaljerna på Pensionat Stalldalen

Publicerad 11 juli 2017

En liten Green Key-by är på väg att växa fram. Ett stenkast från den Green Key-certifierade restaurangen Pub Stallhagen i Godby ligger det nyöppnade Pensionat Stalldalen och invid pensionatet finns också Johannas Hembakta, ett bageri och café. Både Pensionat Stalldalen och Johannas Hembakta deltar i Green Key-programmet och arbetar mot certifiering. En av drivkrafterna bakom pensionatet är Christian Ekström som även är en av ägarna av Pub Stallhagen.

- Tanken är att allt ska finnas tillgängligt här, en oas mitt på Åland. Förutom att det finns mat och boende kommer också en återhämtningsklinik att finnas i pensionatet. Det finns även möjlighet att ta del av konceptet MittÅland under vistelsen. Det innebär att man kan åka på guidade gårdsturer till lokala producenter för att samla råvaror. Råvarorna tillreds tillsammans med en kock eller lämnas till Pub Stallhagen så att kockarna gör en måltid. Under tiden kan besökarna gå en rundtur i ölbryggeriet vägg i vägg med puben. Genom konceptet får besökarna större förståelse för kedjan från jord till bord, säger Christian.

Christian har ett gediget nätverk genom Pub Stallhagen. Puben använder sig enbart av lokala råvaror och detta möjliggörs genom att hela 84 åländska producenter levererar råvaror till Pub Stallhagen, alla inom en radie på 20 kilometer. Samtidigt erbjuds en unik möjlighet för den som vill vara fysiskt delaktig i jord till bord-kedjan under resan.

- Gästerna har möjlighet att vara volontärer och hjälpa med att ta upp potatis, plocka äpplen eller skörda lök. För det utförda arbetet får volontären Stalldaler. Stalldalerna kan användas som betalning på Pub Stallhagen. Volontärarbetet är också ett stöd för de små företagen som känner att de inte kan anställa någon.

I det naturnära pensionatet precis invid vattnet, som slog upp sina dörrar i juni, har hållbarheten beaktats i varje detalj. De mer vedertagna hållbara lösningarna, som snålspolande kranar och duschar och ekologiskt sänglinne, kombineras med unika hantverk som linnegardinerna och sänghimlarna som är sydda av en lokal sömmerska. Kuddarna på sänggavlarna är upcyclade av tyg från den lokala second hand-affären och golvet i korridoren pryds av hopsydda, återanvända trasmattor.

- Mattan är 37 meter lång. Världens längsta åländska trasmatta, skrattar Christian. Väggarna är målade med äggoljetempera istället för latexfärg. Vi använde lokala ägg tillsammans med lokal och ekologisk rapsolja och färgpigment. 35 kg ägg gick åt till färgen och vi använde oss av ägg som var för små för att säljas. Det är väldigt ovanligt att använda äggoljetempera i såhär stora projekt, men det finns många fördelar. Färgen andas bättre än latexfärgen och håller längre. Dessutom ger färgen en levande känsla i rummet då den ändrar nyans beroende på hur ljuset faller. Äggoljetemperan är till och med billigare än latexfärgen.

Ingenting har lämnats åt slumpen. Fönstren är täckta med UV-film för att maximera intag av värme från solen på vintern och minimera värmen från solen på sommaren och detta kombineras med effektiv luftåtervinning. På väggarna hänger lokal konst och rummen är tillgänglighetsanpassade.

- Att tänka lokalt och hållbart blir en livsstil. Jag tänker inte ens på att det ska vara hållbart, det bara blir så. I pensionatet finns 17 rum och 4 lägenheter och grundtanken har varit att inredningen ska vara tidlös och fungera året runt eftersom pensionatet är öppet alla årstider. Medan rummen finns tillgängliga för tillfälliga gäster så kommer lägenheterna främst finnas till för de som vill testa att bo på Åland. Man kan till exempel bo i lägenheterna under tiden som man letar permanent boende. Här är det nära till det mesta samtidigt som man är mitt i naturen.

Etiketter: Green Key, Hållbar destination, hållbar turism