Kan en kulinarisk turism vara hållbar?

Publicerad 17 maj 2018

Turistsäsongen börjar dra igång på Åland och en stor del av sommarens attraktionskraft är den åländska maten. Samtidigt ger turismen upphov till en betydande miljöpåverkan. Men går det att binda samman hållbarhet med en kulinarisk turism? Det frågar sig Ronja Knutsson som i onsdags presenterade sitt examensarbete på Högskolan på Åland.

"Inom destinationsmarknadsföring påpekas just att mat och dryck ofta är en viktig del av en destinations profil." Så skriver Ronja Knutsson i sitt examensarbete. Därför är det naturligt att Åland genom tiderna satsat på kulinarisk turism, bland annat Ålands landsbygdscentrum, Skärgårdssmak, Skördefesten, Åland Grönskar och Reko. Genom att intervjua fem entreprenörer inom fältet, som deltar i Green Key - nätverket, undersöker Ronja om och i så fall hur hållbarhet går hand i hand med att utveckla den kulinariska upplevelsen. Hon lyfter bland annat följande goda exempel:

  • Brobacka Gästhem ska börja odla grönsaker under 2018 års säsong för att stärka den lokalproducerade profilen.
  • Pub Stallhagen serverar enbart åländska kalldrycker i sin servering (förutom vin) för att gynna det lokala.
  • Smakbyn används gärna matrester på nya kreativa sätt för att ge gästerna en spännande och miljösmart smakupplevelse.
  • Västerro stoltserar med sin tillredning av simpor och andra så kallade skräpfiskar för att visa på oanade kulinariska möjligheter.
  • Silverskär lever efter ledordet AXgan, där allt som serveras ska vara lokalt producerat.

Examensarbetet förklarar på ett självklart sätt hur det är möjligt att göra spännande lösningar på dagens hållbarhetsutmaningar som också stärker den åländska turismprofilen. Ronja skriver:

- Kulinarisk turism kan vara det avslappnande mötet mellan producent och konsument som inspirerar och skapar en dialog. Kulinarisk turism väcker tankar, funderingar och skapar en respekt för ursprunget.

Genom att stärka spårbarheten av det som finns på bordet framför en så underlättar vi samtidigt för gästerna att göra medvetna val på sina resor. Samtidigt, menar Ronja, gynnar det den lokala landsbygdsekonomin och sysselsättningen.

- När vi börjar bry oss om varifrån maten kommer, vem som har gjort den och vilket arbete som ligger bakom så drar jag slutsatsen att det kommer att bidra till fler hållbara och medvetna konsumtionsval, en välmående landsbygd och välmående människor.

 

Bilden är tagen från Silverskär.

Etiketter: Kulinarisk turism, Green Key, Examensarbete, Hållbarhet