Jonas är vårt nya klimatansikte

Publicerad 21 september 2018

Under sommaren lanserade Ålands Natur & Miljö sitt hållbarhetsprogram ”Åland 2030 för fulla segel” med ambitiösa mål och åtgärder inom bland annat klimatområdet. För att vara en blåslampa i det åländska klimatarbetet har Jonas Holmström valts till föreningens talesperson för energi- och klimatfrågor.

En av de största hållbarhetsutmaningarna på Åland är de höga utsläppen av växthusgaser. Därför har Åland i sin utvecklings- och hållbarhetsagenda satt en målsättning att öka andelen förnybar energi och energieffektiviseringen.

De konkreta åtgärderna framskrider dock i ett alltför sakta mak. Ålands Natur & Miljö har därför valt att utse Jonas Holmström som talesperson för energi- och klimatfrågor för att driva på konkreta åtgärder. Påverkansarbetet kommer att utgå från föreningens nylanserade hållbarhetsprogram ”Åland 2030 för fulla segel”, som Jonas varit delaktig i att utarbeta inom ramen för Advisory Board (rådgivande styrelse).

Jonas äter ofta på Emmaus returcafé, har valt bort flygresorna och gör klimatsmarta val i sin vardag.

 - Under de kommande 50 åren kommer klimatförändringarna att vara den största globala utmaningen. Problemet är globalt men vi kan – och måste – agera lokalt för att minska utsläppen av koldioxid. Utsläppen per ålänning ligger på 6,3 ton per år - Åland måste så snabbt som möjligt bli koldioxidneutralt.

Lyssna på Jonas på Ålands Radio här.

Etiketter: Jonas, Jonas Holmström, Åland 2030, Åland 2030 för fulla segel, energi, klimat