Hållbarhet och hälsa i fokus på Café Vreten

Publicerad 05 april 2017

I Folkhälsans allaktivitetshus i centrala Mariehamn finns Café Vreten. I caféet kan gästerna avnjuta en god lunch i lugn miljö. Caféet är öppet för alla och är en del av Folkhälsans verksamhet. Organisationen arbetar utgående från ledorden kompetens, engagemang och omsorg. Ledorden syns tydligt i caféet som är en mötesplats för både unga och äldre. Genom att caféet nu inleder sitt arbete mot Green Key-certifiering kan organisationen ta ytterligare steg mot ledorden i praktiken.

”Vårt mål med verksamheten är att man hos oss ska kunna äta en god, hälsosam lunch som är producerad på ett miljöriktigt sätt. Målet tangerar såklart även all aktivitet som sker bakom kulisserna, alltså att vi även ska jobba så hållbart som möjligt exempelvis då det kommer till minskning av matsvinn och sopsortering”, säger Leila Hartell som är husmor i lunchcaféet. ”Vi inleder vårt arbete mot Green Key-certifiering eftersom hållbarhetsfrågor är viktiga för oss och det matchar Folkhälsans värderingar. Dessutom är hållbarhetsarbetet i tiden så det öppnar för möjligheten att flera människor blir medvetna om att vi finns och hur vi arbetar.”

Att strukturera caféets hållbarhetsarbete genom Green Key var självklart för Leila. Hon tog kontakt med projektledaren för Green Key redan andra veckan på jobbet. Tillsammans med Niclas, vd för Folkhälsans Allaktivitetshus på Åland Ab, tog Leila beslutet att caféet ansluter sig till programmet efter att hon hade arbetat där i tre veckor.

”Vi gick med i programmet eftersom vi vill föregå med gott exempel. Programmet passar bra för oss eftersom det är lätt att följa den röda tråden i kriterierna. Genom det lokala nätverket av restauranger och anläggningar kan vi få stöd och inspiration för att hitta nya, spännande och hållbara lösningar. Det är också bra att det finns en lokal resursperson för arbetet, som kan stötta oss då vi vidareutvecklar goda och medvetna rutiner i vår verksamhet.”

Karin Rosenberg, projektledare för Green Key, ser stora möjligheter både för programmet och caféet. ”Genom att Café Vreten har anslutit sig till Green Key kan man se programmets bredd. Bland deltagarna i Green Key Åland finns små och stora logianläggningar och ett museum, men även inom restaurang och café finns glädjande nog en mångfald av verksamheter. Allt från fine dining-restauranger till små caféer ryms i programmet. Det känns bra att arbeta med ett program där alla som är redo att göra seriöst hållbarhetsåtaganden är välkomna, oavsett storlek eller inriktning. Just detta samarbete blir intressant eftersom caféets personal lever som de lär, det vill säga att de visar stor framtidstro och respekt för alla människor. Det bäddar för ett hållbarhetsarbete där både sociala och ekologiska hållbarhetsaspekter får ett gediget utrymme.”

På bilden: Leila Hartell

Etiketter: Green Key, Hållbar destination, mat och livsmedel, hälsa