Hållbara tips för en hållbar jul!

Publicerad 10 december 2020

24 tips för en mer hållbar jul! 

Julen är den tiden på året då vi konsumerar som mest, stressar som mest och slänger större mängder mat än vanligt. Konsumtion av prylar, höga krav på en buffé med många maträtter, det för året trendigaste julpyntet och ogenomtänkta sista-minuten-julklappar präglar idag mångas julveckor. 

Vi tror att människor egentligen längtar efter välmående genom samvaro och återhämtning under julledigheten. Därför vill vi nu ge 24 tips på hur du kan stressa ner och konsumera mindre onödiga saker. 

1. Visste du att personer känner mer stress och sämre välbefinnande när det närmar sig jul, när förväntningarna är tvärtom! Fundera tillsammans på vad som är viktigast för just er på julen, sänk kraven och ge er tid för återhämtning.

2. Finländarna äter ca 79 kg kött per år och köttkonsumtionen ökar. Köper du också den där rullsyltan eller julkorven som du alltid får slänga? Undvik att köpa den, eller byt ut den mot något vegetariskt!

3. Vet du någon som gillar att vandra, paddla eller cykla? Ta med dina nära och kära på en tur. Hos oss kan du köpa en komplett guidebok med Ålands alla vandrings- och cyklingsleder samt paddlingsturer. Pris för medlemmar är 20 euro. Boka färdigt in en tur och ge bort!

4. Tänk åländskt! Rödkål, grönkål, äpplen, kålrötter, morötter och rödbetor hör julbordet till och är dessutom i säsong under vintern.

5. Skapa en varm och genuin julstämning hemma hos dig. Skapa pynt av naturmaterial, ta t.ex. kottar, äpplen, halm eller granris. Sedan kan du laga paj eller sylt på äpplena.

6. En väggkalender är en julklappsklassiker, boka in tider för samvaro och ge en dubbel gåva till din vän. Årets Naturkalender kan köpas på kansliet för 16 euro.

7. Böcker är till för att läsas flera gånger om och går alldeles utmärkt att köpa second hand och ge bort i julklapp, samma sak gäller spel och filmer.

8. Ljusen är det vi alla längtat efter. Låt dina knoppar vara LED, ha timer på belysningen och beundra ljus av stearin, inte paraffin.

9. Sällan är man helt säker på vad man ska köpa till alla, och sist blir ett onödigt impulsköp utvägen. Samla gänget, lotta vem som ska köpa EN julklapp till vem. Gör det i god tid så julklappen är genomtänkt och kommer att användas.

10. 12 % mer mat slängs vid jul jämfört med hösten. Minska på matsvinnet genom att laga en eller två av allas favoriträtt.

11. Betala inte för mer än presenten! Slå in dina julklappar i tidningspapper, tapetrester, återvunnet papper eller tygrester. Av tyget kan du laga en julpåse som håller i många år framöver.

12. Låt kvalitet och åländskt hantverk vara ledorden för dina julklappar. Köp t.ex. en dyrare julklapp vald med omsorg istället för flera billigare. 

13. Tänk djur, natur och hälsa! Klarar du dig ABSOLUT inte utan skinkan, köp då en ekologisk skinka från glada grisar som har fått böka i jorden och rulla i gyttjan! Men är du riktigt modig kan du byta ut skinkan mot ugnsbakad kål.

14. Är du en entusiastisk syltkokare, brödbakare eller godisexpert? Ge bort något ätbart i julklapp. Inget går upp mot en glasburk fylld med något lagat med kärlek.

15. Det är mycket enklare och billigare än vad man kan tro att tillverka egna hudvårdsprodukter utan kemikalier. Leta recept på internet och ge bort små doftande spa-paket.

16. Många av oss tycker nog att fisken hör julbordet till! När du köper din fisk, håll koll efter märkningen MSC, då bidrar du till ett långsiktigt arbete för en frisk havsmiljö. Men vi kan varmt rekommendera inlagd aubergine.

17. Är du en entusiastisk syltkokare, brödbakare eller godisexpert? Ge bort något ätbart i julklapp. Inget går upp mot en glasburk fylld med något lagat med kärlek.

18. 90 % av leksakerna i butikerna är importerade. Många plastleksaker innehåller skadliga kemikalier. Titta efter eko-märkningar, köp leksaker av naturmaterial eller second hand. Men undvik plasten.

19. Skippa plastjulgranen, den transporteras långa vägar och innehåller mycket kemikalier. Fråga om lov, och hitta granen i en skog nära dig! Eller varför inte bygga en alternativ gran av annat naturmaterial, fina tips finns på internet.

20. Springer du runt i sista minuten och vet ännu inte vad du ska köpa i julklapp? Ta vara på din kompetens och ge personen en tjänst istället! Kanske en massage, måla ett staket, laga lunchlådor, en veckas skjuts av barnen.

21. Nog skär det i hjärtat att kara ner den överblivna maten i komposten. Lukta, den går kanske ännu att äta? Planera vad du kan frysa in, eller vad du kan laga på resterna. Det kan bli nya smaksensationer!

22. En inte ovanlig och trevlig julklapp som inte tär på jordens resurser är att ge bort en upplevelse. En övernattning, bio eller konsert. Tänk också lokalt, turista på din egen ö.

23. När stöket är över, klapparna är öppnade och glöggen är uppdrucken. Kom ihåg att sortera. Papper i papper, glas i glas och matavfallet i komposten. Men, fundera även på om något går att återanvända innan du slänger det. 

24. Dopparedagen är här! Tänk på att umgås och ta det lugnt. Skippa vissa måsten, den sista klappen eller det där pricken över i:et som sällan behövs. Spela istället ett spel, läs en bok och mys!