Fototävling "Må Bra i Naturen" i samarbete med fotoklubben Obscura

Publicerad 24 april 2018

Ålands Natur & Miljö arrangerar tillsammans med fotoklubben Obscura en fototävling med syftet att fånga känslan av välmående kopplat till naturen. Tio bilder ska väljas ut av en professionell jury för att sedan ställas ut på Mariehamns Stadsbibliotek i juni. Efter avslutad utställning kommer bilderna att doneras till ÅHS.

Ett tema som ständigt är närvarande i Ålands Natur & Miljös verksamhet är välmående kopplat till naturen. Idén till en fototävling föddes då medlemmar i föreningen började spåna på möjligheten att få in naturen i utrymmen inomhus där behovet av den är som störst.

- Syftet med fototävlingen är att uppmärksamma den åländska naturen och visa på vikten av den för människors välmående. Genom att ordna en fototävling med temat välmående i naturen skapar vi en eftertanke och en känsla, säger Sofia Enholm, medlemsansvarig på Ålands Natur & Miljö

Tävlingen ordnas i samarbete med fotoklubben Obscura och en utställning planeras till början på juni. En jury bestående av Tiina Tahvanainen, Therese Andersson, Pernilla Weckman, Pia Norrmén, Madeleine Nordberg kommer att välja ut tio bilder som de anser lyckas förmedla en känsla av välmående kopplat till naturen. Av dessa tio kommer även en vinnare att utses och priset är en övernattninng i eremitkojan på Sviskär. 

- Vi är vana att ordna fototävlingar och det är jättekul att samarbeta kring det här temat tillsammans med Ålands Natur & Miljö, säger Ingmar Eriksson, ordförande för Fotoklubben Obscura.

Studier visar att bilder av natur har en lugnande effekt och kan minska stress och anspänning. Efter avslutad utställning kommer bilderna att doneras till Ålands Hälso- och sjukvård.

- Platsen är ännu inte bestämd, men vi hoppas att bilderna kommer att förmedla en känsla av lugn och välbehag där de hängs upp, säger Sofia.

En vernissage planeras till den 7 juni kl 19.00 på Mariehamns Stadsbibliotek.