Delaktighet och närhet ledord i Pub Stallhagens arbete med Green Key

Publicerad 25 april 2016

I Godby, Finström, finns den prisbelönta restaurangen Pub Stallhagen. Restaurangen drivs sedan 2010 av Christian Ekström och Johanna Dahlgren. Under åren har krögarparet uppmärksammats både för gästvänligheten och maten. Bland prisen finns utmärkelserna Årets mest positiva ålänningar och Årets matambassadör.

”Vår matfilosofi är att alla människor har rätt till ren och ärlig mat. Vi arbetar nära producenterna, både med tanke geografiskt avstånd och kommunikation. Att arbeta nära varandra innebär ju förutom närproducerade råvaror att man lätt kan ringa upp varandra för att prata”, säger Johanna.

Främjande av lokalsamhället och hänsyn för miljön är en given del av Pub Stallhagens verksamhet. Nu har restaurangen också valt att inleda sitt arbete mot Green Key-certifiering. ”För oss är det ett självklart val. Vi ville arbeta med ett verktyg där vi kan jobba utgående från företagets möjligheter. I programmet står det vad man ska göra, men hur man gör det är upp till verksamheten”, säger Christian.

En hållbar verksamhet

Att Johanna och Christian båda står på starka ben och har tilltro till sin egen verksamhet framkommer tydligt. Christian anser att ett långsiktigt arbete med hållbarhet gynnar Åland som helhet: ”Destinationen Åland skulle må ännu bättre av att samlas under ett gemensamt tak, där alla är medvetna om hur vi vill att destinationen uppfattas”.

”Att arbeta med hållbar utveckling kan innebära prövningar, så man måste vara lite envis och stå på sig. Men vi drivs mycket av nyfikenhet och vilja att skapa. Igår prövade jag till exempel på att pickla tång. Jag vet inte ännu hur slutresultatet blir, men det får jag ju reda på senare”, säger Johanna.

Delaktighet, säsong och kvalitet

Gemenskapen och delaktigheten är något som lyfts flera gånger i diskussionerna. Att detta är något väldigt viktigt för paret visar sig snabbt. Då Pub Stallhagen nu ska göra en miljöpolicy i samband med att Green Key-arbetet inleds så är detta inte något som krögarna vill göra på egen hand, alla i personalen kommer att vara med i skapandet för att hitta det specifika som beskriver Pub Stallhagens hållbarhetsarbete och åtaganden. Men att den åländska säsongen får någon del i policyn kan man ana. ”Vi arbetar säsongsbetonat. Jag tror att man måste få sakna råvaror för att uppskatta dem. Vårsäsongen har börjat och denna vecka har vi fått in tre nya lokala livsmedel som vi kan använda; Nypotatis, gräslök och ärtskott”, säger Johanna.

Karin Rosenberg, projektledare för Green Key Åland, är väldigt glad för att Pub Stallhagen har inlett sitt arbete med Green Key: ”Jag framhåller ofta att Green Key inte bara är en miljöcertifiering, utan även ett bevis på kvalitet och en sund verksamhet. Detta har visat sig tidigare, både med tanke på de som är certifierade med Green Key och de som arbetar mot certifiering, och Pub Stallhagens medverkan i programmet stärker ytterligare möjligheterna att visa på samband mellan miljöhänsyn och kvalitet.”

Bild: Pub Stallhagen

Etiketter: Green Key, hållbar turism, Hållbar destination, mat och livsmedel