Då havet och naturen skapar gastronomin

Publicerad 10 november 2016

På den lilla ön Åland, en självstyrande del av Finland, har havet och naturen alltid dikterat villkoren för befolkningen. Trots att den moderna livsstilen har lett till förändring av förhållandena och en viss distans till naturen framkommer ålänningarnas arv på många sätt ännu idag, inte minst i den lokala maten.

Att besökare och invånare idag längtar efter mat som känns nära, genuin och unik för regionen är något som gynnar Åland. En av restaurangerna som har byggt upp sin verksamhet kring denna efterfrågan är Smakbyn.

- För oss är det viktigt att jobba med bra råvaror, rena smaker och att arbeta hållbart och enligt säsong, säger Nora Rosenström, miljöansvarig på Smakbyn. Steget till att inleda arbetet mot Green Key-certifiering föll sig därför naturligt.

- Vi jobbar redan en hel del med miljöfrågor, vi värnar om hållbarhet och vill också synliggöra det arbetet. Green Key tycker vi är ett bra verktyg. Programmets styrka är att allt ska dokumenteras och följas upp, men genom programmet får vi också tips på vad vi kan förbättra så att hållbarhetsarbetet ständigt är aktuellt.

Kocken Michael Björklund driver Smakbyn tillsammans med sin fru Jenny. Michael har erhållit titlar som Årets kock i både Sverige och Finland och har genom sitt uppdrag som finländsk Matambassadör i Ny Nordisk Mat aktivt lyft fram nordiska maten, råvarorna och producenterna. Den holistiska synen på den nordiska gastronomin framkommer i verksamhetens långsiktiga strävan.

- Vi strävar efter att utvecklas till en by med fokus på mathantverk, där gästerna kan få en helhetsupplevelse kring mat och produktion.

Förutom att hänsynen till miljö och hållbarhet lyfts fram genom menyn, där lokal fisk, lokala mejeriprodukter och lokala rotfrukter är vanliga inslag, kan miljömedveten även urskiljas inom andra områden.

- Vi har ett relativt nytt hus och redan i byggskedet har det tagits hänsyn till sparsam energi- och vattenanvändning. Vi använder produkter från vårt närområde också när det kommer till inredning och porslin.

Smakbyn ligger ett stenkast från Kastelholms medeltida slott, vid stranden av det stora innanhavet Lumparn. Detta innebär att havet och omgivningen såklart används som inspiration till lokala delikatesser på Smakbyn.

- Vi jobbar även med skräpfisk, hur man kan ta tillvara fisken och förädla den. Och vi använder oss av svamp och bär som plockas i skogarna runt oss.

Green Key för restauranger är inne på sitt första år och lokala Green Key-koordinatorn Karin Rosenberg ser väldigt optimistiskt på programmet.

- Vi har ett gyllene läge på Åland. Restaurangerna håller generellt hög standard och deltagarna i programmet är på många sätt flaggskepp för hela den åländska matkulturen. Vår ständiga närhet till havet och naturen gör att hållbar utveckling redan är en integrerad del i Green Key-deltagarnas verksamhet. Genom programmet har verksamheterna möjligheten att få erkännande för arbetet och kan ta ytterligare steg mot en verksamhet i harmoni med natur och miljö. 

Etiketter: Green Key, hållbar turism, mat och livsmedel