Vardagsrummet

Helgmys med kemikaliecocktail

Vardagsrummet är en bra sammanfattning på hemmets material- och kemikaliemix – med extra allt lagom till jul...

Svenska huskatter har 50 gånger mer bromerade flamskyddsmedel i blodet än sina mattar och hussar. Även om vi människor inte tvättar oss genom att slicka golvdammet ur pälsen säger den statistiken ändå något om vad som gömmer sig i våra hem.

De flesta av oss tillbringar 90 % av vår tid inomhus där kemikalier från möbler, textilier, elektronik och byggnadsmaterial finns spridda i både luft och damm.

Soffan är skönast om den är mjuk och fluffig, och helst ska den inte få fläckar om man tappar lite snacks på den. Mattan ska inte halka iväg när man stiger på den eller börja brinna om minstingen råkar välta ljuset. Fjärrkontroll och andra plastgrejer ska inte spricka om de åker i golvet, och elektroniken ska helst inte fatta eld i ditt knä. Hyllor och skåp gjorda av spånskivor är oftast mycket billigare än de i massivt trä. Och visst ger doftljus lite extra stämning? Fräsch barrskog, kanske? Sensuell syntetisk mysk? Eller varför inte lite pepparkaka i juletid?

Idag är över 100 000 kemiska ämnen registrerade för EU:s marknad, och nya uppfinns hela tiden. 1950 producerades 7 miljoner ton kemikalier per år i världen, idag är vi uppe i 400 miljoner. Ton. Varje år. Och då har förstås inte förra årets kemikalieberg försvunnit under nyårsnatten, utan varje års nyproduktion läggs till allt det som redan fanns på planeten sen förut. Vi äter kemikalier, vi andas in dem och vi kommer i kontakt med dem via huden. Även om alla inte är farliga vet ingen riktigt vad som händer när små mängder av många olika kemikalier som möts i kroppen. Samverkar de? Blir de starkare och giftigare tillsammans än var för sig? Den cocktaileffekten är ingen höjdare i helgmyset.

Färger och former, dofter och konsistenser: vi har vant oss vid mångfald och bekvämlighet, att välja fritt och handla billigt. Om vi inte ser upp består mysfaktorn mest av kemikalier: syntetiska tillsatser som ger olika material en massa egenskaper vi vill ha.

Läs mer om möjliga hemliga gäster i ditt vardagsrum under länken nedan - och lär dig allt du behöver veta om ljus inför julen. 

PS! De farliga kemikalierna samlas i dammet på golvet. Vissa bromerade flamskyddsmedel påminner till sin kemiska struktur om sköldkörtelhormonet tyroxin, och det tros vara orsaken till att hypertyreos, giftstruma, har blivit vanligare hos katter. Andra hormonstörande ämnen stör andra funktioner hos både folk och fä. Så håll efter dammet, särskilt om du har barn och djur i huset.