Rapport från kemikaliemässan

Succé för mässan Kemikaliekoll Åland - detoxa din vardag

Tack alla utställare, besökare och på annat sätt inblandade för en fin dag i lördags! Mässan "Kemikaliekoll Åland - Detoxa din vardag" blev precis det vi arrangörer hoppades på när vi förberedde: En positiv mötesplats full av goda samtal och inspiration för kemikaliesmarta val i vardagen. Och vad MYCKET kemikaliesmarta och hållbara alternativ det faktiskt finns på lilla Åland! Vad MÅNGA vi är intresserade av de här frågorna! 

Vi missade att räkna besökarna på ett bra sätt, men uppskattar att vi hade någonstans mellan 200 och 300 besökare under dagen som kollade in utställarnas utbud, sörplade ingefärshet detoxshot, tillverkade läppomada hos marthorna eller bivaxduk hos ÅNoM, fikade, diskuterade allt från ekologiska byggnadsmaterial till kosmetika, yogade med Karoliina Hellén, lyssnade på föreläsningen med Katarina "Badskumt" Johansson eller luktade i burkar och försökte gissa sig till innehållet. 

Och därmed är det också dags att tillkännage vinnaren i lukttävlingen: Grattis Eva-Karin H i Godby!

För facit: klicka på länken nedan!

Till alla tappra som stack näsan i burkarna ska också sägas att vi faktiskt slopade burk nr 3 när vi drog de rätta svaren. Meningen var att ni skulle få känna hur illa mjuk plast kan lukta. Men de ballonger som låg i burken hade tyvärr osat av sig för mycket - så lukten blev svår att känna igen. Men... fortsätt lukta er fram genom livet framöver govänner, så övar ni snart upp er egen kemikalieradar till oanade höjder!

(Och vinsten funkar alltså så här: vinnaren väljer ut en av mässans utställare och har 100 euro att handla för... och Ålands Natur & Miljö står för notan :-) )

TACK

... till våra medarrangörer Ålands Marthadistrikt och Ålands vatten/ vattenskydd.ax - vad mycket roligare och bättre det blir när man gör saker tillsammans!

... till finlandssvenska Föreningsfestivalen, som gav oss ekonomiska muskler att göra detta till ett större evenemang än vi klarat på egen hand

... och till våra fantastiska utställare, som visade upp ett brett spektrum av kemikaliesmarta alternativ som vi alltså alla har inom räckhåll på Åland:  

Askur & Embla: Barnartiklar och sovrum

Ekoboden: Vardag och leksaker

Ekocity: Barnkläder

Elis bygghantverk: Ekobygge med återbruk och naturmaterial

Fata Morgana Natural Beauty by Nell: Tandkräm o naturkosmetik

Löfbacka Traditionsbygg: Emissionsfria typhus halmbalselement

Naturterapeut Monica Viitanen: Etiska och kemikaliemedvetna kosttillskott

Saxofönen: Grön frisör

Tant Gröns Städ: Ekostäd mm

Teir Organics: Kosmetika

Utgård/ Agneta Wilhelms: Havtorns- bärprodukter, returtextil ex kassar

Ålands Marthadistrikt: Kemikaliesmart tacokrydda mm.

Ålands Natur & Miljö: Beeswraptillverkning, lukttävling, klädkemikalier

Vattenskydd.ax: Plaster och plastbantning