QUIZ Kemikaliekoll i badrummet

Vad vet tonåringar om vardagens kemikalier - och vad vet du?

EU har världens strängaste kemikalielagstiftning – men också en stark kemikalielobby som vill fortsätta tjäna pengar på det den gör. Lagstiftningen släpar efter, och i de krämer och dofter vi lägger på huden finns idag många ämnen som är ohälsosamma och farliga för naturen. 

Som en del av vårt projekt Kemikaliekoll Åland HEMMA sökte vi ett sätt att nå tonåringarna för att öka medvetenheten om vad som finns i badrummet: Allt som säljs i snygga flaskor i butiken är inte hälsosamt, och reklamen berättar inte hela sanningen. Tonåringarna gör själva många av sina vardagsval, och både pojkar och flickor använder mängder av såväl hår- som hudvårdsprodukter. 

Quizen i bilagan här nedan är från början gjord som en Kahoot, ett läromedel som eleverna är bekanta med sedan tidigare.

Kahoot är en nätbaserad plattform för frågesporter, där t ex lärare kan skapa egna frågesporter i sitt ämne eller använda sådana som redan finns. Kahooten Kemikaliekoll Åland Badrum, en quiz om kemikalierna i badrummet, finns tillgänglig som Public Kahoot på https://play.kahoot.it
Kahooten är tänkt att användas så att en person (t ex en lärare) agerar värd, och visar frågor och bilder på en gemensam skärm medan deltagarna kopplar upp sig med hjälp av en kod, game PIN, och därefter spelar på sina egna skärmar. Den som vill testa att vara värd för en kahoot live (du skapar kostnadsfri ett eget konto) hittar anvisningar här: 

https://kahoot.uservoice.com/knowledgebase/articles/949450-how-do-i-host...

Det går tyvärr inte att gå in och spela Kahoot på egen hand. Om du ändå vill testa dina kunskaper om kemikalier i badrummet (och kanske tävla med åttondeklassarna i Övernäs, som står för svarsstatistiken på bilden ovan) hittar du frågorna (och den obeskurna bilden av elevernas svarsresultat) i bilagan nedan. De rätta svaren finns längst ner i samma dokument – upp och ner på gammalt hederligt lowtech pappersvis :-)

(Den andra bilagan är den introduktion i ämnet som skickades till lärare i de åländska högstadierna och gymnasiet för den som ville läsa på lite och kanske diskutera vidare med eleverna.) 

Dags att testa? Varje fråga har minst ett svarsalternaiv som är rätt – men de kan också vara flera. Lycka till!