Köket

Vad lägger vi i maten - och vad lägger vi maten i?

September är skördemånad med närproducerad matglädje.

Samtidigt har Plastfri September nästan blivit tradition. En bra tid att titta närmare på köket!

Tillsatsämnen är något vi människor valt att lägga i maten för att... ja, varför, egentligen? För att göra maten bättre och godare? Nej, ofta är syftet att ersätta äkta råvaror så att livsmedelsindustrin kan öka sin vinst.

Det är förstås bra att livsmedel inom EU måste ha innehållsförteckning. Mindre bra är att den är skriven i myrstil och kräver en halv kemistexamen för att förstå. De ingredienser det finns mest av står dock överst i förteckningen. Och den som orkar leka detektiv kan börja med att titta efter den utlovade huvudingrediensen. Hur många procent avocado är det burk-guacamole, tro? Hur mycket kantareller finns det i kantarellsoppan eller passionsfrukt i passionsfruktjuicen? Och varför behövs det så många ingredienser i butikskex när de godaste kakorna ur ugnen därhemma inte kräver mycket mer än smör, mjöl och socker?

”Förfalskad mat har funnits i alla tider. Men förr ställdes den ansvarige inför rätta. Att ersätta dyra råvaror med billigare substitut ansågs djupt omoraliskt och var straffbart”, skriver den svenske journalisten Mats-Eric Nilsson i sin bok Den hemlige kocken.

Idag har dock just detta ersättande av råvaror satts i system, och genomsnittskonsumenten får i sig 6-7 kg tillsatsämnen varje år.

Läs mer om vad de här tillsatserna består av, och om varför den praktiska plasten är problematisk, i länken här nedan. I korthet handlar det om detta:

- Köp rena och obearbetade råvaror när det är möjligt.

- Köp ekologiskt, både för att reglerna för tillsatser och tillverkningsmetoder är strängare och för att du varken riskera att äta rester av till exempel bekämpningsmedel i frukt och grönsaker, eller bidrar till att människor och natur far illa på andra håll i världen där reglerna är mindre stränga än här.

- Och se över pytsarna maten ligger i – varm, syrlig och fet mat ska till exempel inte vara i kontakt med plast! Kolla ”Råd för rivstart” för fler tips.