Anderssons Gårdsbageri

Anderssons Gästhem & Gårdsbageri finns i Eckerö. Verksamheten startade år 2000 med gästhem och har därefter utökats med bageri och café. Gårdsbageriet färdigställdes år 2008 och är byggt på en gammal jordkällare. Hela gården är miljöcertifierad enligt Green key kriterierna. 

Anderssons gårdsbageri är sedan 15.10.2016 miljöcertifierat enligt Green Key.

Mer information hittar du på: http://anderssons.ax/gardsbageri/

 

Anderssons Gästhem & Gårdsbageris Miljöpolicy 2018

Anderssons gästhem och gårdsbageri erbjuder en upplevelse av det genuina, att höra till och vara en del av en verksamhet. Vi vill att våra gäster ska göra ett aktivt val att besöka oss. Vi säljer till exempel inte övernattningar på stora bokningskanaler, ett besök till oss är något mer än en säng för natten. Därför är delaktigheten viktigt. Vi ger våra gäster goda möjligheter att på lätta sätt bidra till vårt åtagande om att vår verksamhet med logiuthyrning och bageri ska vara så skonsam mot miljön som möjligt. Inför varje säsong utvecklar vi vår verksamhet för ständig förbättring inom hållbarhetsområdet.

Tillsammans med våra gäster, leverantörer och andra aktörer i lokalsamhället vill vi verka för en hållbar utveckling och framtid. Eftersom vår verksamhet är småskalig och säsongsbaserad har vi stora möjligheter att vara flexibla då vi till exempel väljer leverantörer av varor och tjänster. Det innebär att vi inför varje säsong kan utvärdera tidigare samarbeten utgående från hållbarhetsaspekter och därefter bygga en ny grund för säsongen. Bland annat vårt samarbete med ekoodlare inom kommunen blev prisbelönt år 2017 i Green Key Internationals tävling på temat hållbara samarbeten. Då uppmärksammades vårt val av mjöl till bakningen av brödet hemvete, där mjölet kommer från en ekologisk gård några kilometer från gästhemmet.

Vi använder oss av ekologiska råvaror och närproducerat till vår frukostbuffé, samt vid bakningen i gårdsbageriet. Tack vare många duktiga producenter på åländska gårdar har vi tillgång till bl.a. ägg, grönsaker, mjölkprodukter och olika mjölsorter. Med närproducerat blir det minimal transport och ett bra sätt för andra entreprenörer att utöka sin verksamhet.

I vårt gårdsbageri bakar vi bröd på stenmalda, ekologiska mjöl. En stor majoritet av livsmedlen vi använder är närproducerade och/eller ekologiska. Då vi är tvungna att välja mellan närproducerat och ekologiskt är kvaliteten alltid den avgörande aspekten. Vi vill ge våra gäster möjlighet att på ett naturvänligt och skonsamt sätt uppleva Eckerö. Vi rekommenderar därför utomhusaktiviteter i närmiljön, exempelvis vandringar till havet, cykling samt paddling. På vår anläggning har vi källsortering och kompostering. Vi använder oss av miljövänliga rengöringsmedel, tvättmedel och handtvålar, samt lågenergilampor och snålspolande toaletter. Vi väljer att ta lakan från ett tvätteri som har en miljöpolicy och som samordnar transporter för minskad miljöbelastning. Återbruk är en viktig aspekt i vår verksamhet, där grunden för oss är att det som är brukbart aldrig ska slängas. I vårt agerande och genom våra rutiner, från stort till smått, vill vi visa på goda exempel för en ansvarstagande verksamhet.