Café Vreten

Café Vreten finns på Skeppargatan 11 och är öppet för alla. Caféet har lunchservering vardagar från 11-13. Lunchen består av husmanskost tillsammans med salladsbord, kaffe och efterrätt. På Café Vreten kan du njuta av din lunch i en lugn miljö tillsammans med gäster i alla åldrar. Caféet är en del av Folkhälsan på Åland, vars främsta uppgift är att bidra till en bättre livskvalitet och hälsa i vardagen för ålänningarna. Det långsiktiga målet med verksamheten är att gäster ska kunna äta en god, hälsosam lunch där råvarorna som används är producerade på ett miljöriktigt sätt.

Café Vreten är sedan 15.10.2017 certifieriade enligt Green Key.

Café Vretens hållbarhetspolicy

Vi är belägna i ett allaktivitetshus på Åland där det finns lägenheter för boende som fyllt 55 år. Lunchen där vi erbjuder husmanskost är öppen för allmänheten. Vi är beroende av våra lokala leverantörer.

Vår vision är att kunna erbjuda enbart säsongsbetonad och lokalproducerad mat. Vi väljer säsongsbetonad och lokalproducerad mat för att stötta lokala företagares omställning till hållbara metoder och för att minska vårt eget avtryck genom minimerade transporter.

Vi arbetar kontinuerligt med att bli allt mera hållbara inom områden som står oss närmast om hjärtat. Vi framhåller den sociala hållbarheten genom att erbjuda hälsosam kost och genom att fungera som en mötesplats mellan människor. Kärnområdet inom den ekologiska hållbarheten kretsar kring maten, där vi också gör mest avtryck. Ledorden är hälsosamt, lokalt och säsongsbetonat, men vi har också en nollvision när det kommer till matsvinn.

Våra centrala utmaningar är att locka mer folk till Café Vreten och göra dem medvetna om vårt miljötänk och våra miljömål. Vi vill inspirera dem och få dem att känna att de kan bli mer varse om miljön och genom det tycka att det är en trevlig upplevelse att komma hit på lunch. Gästerna skall känna att de är nöjda av att ha ätit en god, näringsriktig lunch i en trevlig, glad och vänlig miljö.

Några av våra prioriterade åtgärder är att ta reda på ännu fler lokala leverantörer.

Vi på Café Vreten gör vårt bästa med att arbeta hållbart i allt det vi gör så att miljöavtycken skall bli så små som möjligt.

Vi använder åländska, närproducerade råvaror så långt det går, därefter finska och sedan svenska.

Vi beställer ägg direkt från hönseriet.

Vi använder oss av lokala mejeriprodukter.

Vi använder rågmjöl och speltmjöl från Överängs kvarn

Vi har sett till att tömningen av sopkärlen stämmer överens med hur väl fyllda de är.

Framtidsplanen är att kunna erbjuda hälsosamma fikabröd i kaféet som t ex sockerfria, veganska bakverk eller raw food.

Vi erbjuder ett vegetariskt/ veganskt alternativ under lunchen.

Alla våra rengöringsmedel och pappersartiklar så som servetter, WC papper, hushållspapper och kaffefilter är miljömärkta.

Vi har handikappvänliga utrymmen.

Vi tar hand om våra eventuella matrester på ett ansvarsfullt sätt genom att frysa nerdärefter sälja och sedan skänka bort resten till Matbanken.

http://www.folkhalsan.fi/startsida/Var-verksamhet/Konferens/Restauranger...