Silverskär Klobben

Klobben - vid randen till havet

På ön Klobben (uttalas Klåbben) i Saltviks ytterskärgård ligger vårt moderna fiskeläge. Här erbjuder vi en annorlunda vistelse i tio bodar med havet som närmaste granne.

Förr användes bodarna vid Ålands många fiskelägen för övernattning vid det slitsamma strömmingsfisket i utskären. I dag kan du istället leva enkelt men bekvämt och ombonat på Klobben. Närmare naturens krafter än så här är det svårt att komma. Oavsett väder och vind är din vistelse på Klobben oförglömlig.

Bodarna är byggda av virke från 500 år gamla furor från Saltviks skogar. Med tiden kommer de att bli vackert grånade. Sammanlagt finns 30 bäddar, men Klobben har möjlighet att husera upp till 40 personer. Öns saltarbod är en naturlig samlingsplats för möten och måltider. Måltider med äkta skärgårdskänsla skeppas från Silverskär!

Givetvis har Klobben en egen bastu. Den ligger inrymd i en klippskreva med en bastulav som är anpassad efter bergets form. Mer naturnära än så blir det inte.

Klobbens anda är svårt att förklara, den måste upplevas. Fastän vågorna slår och vinden viner är tystnaden och känslan av stillhet total. Till och med utsikten från öns utedass kommer att göra dig andlös!

Silverskär är sedan 15.10.2016 miljöcertifierade enligt Green Key.

 

Vår hållbarhetspolicy

Silverskär är en plats för hållbara möten, konferenser och fester. En ren natur är vårt trumfkort. Naturen bjuder på stillhet och ro och varje årstid har sin tjusning. Upplev det bästa av varje säsong genom ett skräddarsytt upplägg där det naturliga talar sitt eget språk, under allt från hållbara aktiviteter till varje detalj på tallriken.

Inspirationen till vårt hållbarhetsarbete kommer från havet och jorden. Vi strävar efter att vara en föregångare inom hållbarhet i alla lägen och att bruka och använda oss av lokala produkter och tjänster. Därför utvärderar vi ständigt vårt läge i förhållande till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Den sociala och ekologiska hållbarheten prioriteras framom ren ekonomi eftersom vi anser att den ekonomiska hållbarheten kommer naturligt genom att erbjuda gästerna en ekologiskt och social hållbar vistelse av hög kvalitet.

Östersjön

Silverskär består av tre öar i Ålands norra skärgård. Vår produkt är helt beroende av Östersjöns mående och därför gör vi det yttersta för att erbjuda våra gäster möjligheten att vistas som ett med hav och jord. I vår verksamhet strävar vi efter att inte på något sätt påverka Östersjön negativt.

Vi ser till att inte några flöden når havet genom att använda oss av slutna system. Vi informerar gästerna om att man inte får skräpa ner men minimerar även möjligheten att kasta skräp i naturen genom att inte använda engångsprodukter. Oavsett om servering sker inne i restaurangen eller ute i naturen sker använder vi oss av kärl som är gjorda av porslin, glas och metall.

Den i dagsläget största påverkan vi har på Östersjön sker genom våra båttransporter. Vi försöker vårt yttersta för att minimera påverkan genom att använda lokal service av båten där vi har möjlighet att kontrollera att servicen sker enligt våra principer och genom att köra båten bränsleeffektivt. Vi har ännu inte bytt bränsle på grund av att säkerheten för gästerna är en av våra viktigaste frågor och vi känner att vi inte kan garantera en säker transport med fossilfria bränslen. Bränslen som delvis är fossilfria är på kommande och vi har en långsiktig vision att köra båten fossilfritt och håller ständigt ögonen öppna för nya lösningar och initiativ.

Information och påverkan

Vi informerar alla gäster om vårt hållbarhetsarbete. Vi tvekar inte för att försöka påverka allt från beslutsfattare till företagsledare som besöker våra öar om hållbarhetsfrågor som engagerar oss. Då vi ser Östersjöns mående som ett problem och en hjärtefråga räds vi inte för att vara en röst i samhället då vi anser att politiska beslut behövs.

Vi har ett ansvar att pröva på nya lösningar, om det så handlar om energin som produceras genom våra solpaneler och genom åländsk vindkraft eller fiskynglen som årligen planteras tack vare vårt eget initiativ för att hålla de lokala fiskbestånden vid liv. Vi vill att alla ska förstå att de kan bidra till ett hållbart samhälle och stöttar gärna andra företag som vill öka ambitionsnivån i det egna arbetet.

Livsmedel

I köket tummas inte på någonting och vår prioritering är solklar: Vi använder oss till över 90 % av åländska livsmedel, gärna både lokala och ekologiska. I det fall som åländskt inte finns att tillgå, som vid inköp av socker och kaffe, använder vi oss av ekologiska livsmedel. De som finns att tillgå på öarna, som blåbär i skogen och jordärtskockor i vår köksträdgård, tas självklart till vara på. Vi arbetar med rena produkter och har gärna översyn i hela kedjan från jord till bord. Det betyder att vi handlar direkt från jordbrukarna och gör frekventa besök till leverantörer och samarbetsparter.

Tack vare att enbart en grupp vistas hos oss i gången vet vi alltid hur många som kommer. Måltiderna planeras utgående från antal gäster vilket gör att matsvinnet hålls på en minimal nivå.

Kommande generationer ska även kunna få mat från jord och vatten. Vi vill inte äventyra förutsättningarna för odling, fiske och jakt i framtiden. Vi anser att man måste jobba mer långsiktigt än att man själv ska få vara med om de positiva effekterna av arbetet.

Val av material

Under vistelsen erbjuder vi en oas, ett alternativ till den hektiska vardagen och den urbana miljön. Därför byter vi inte sängkläder eller handdukar under vistelsen om inte gästen specifikt önskar detta. Rummet är gästens egna, privata sfär.

Vi väljer i första hand återbruk och naturmaterial. Lokalt trä och smide är två favoriter vid byggnation och inredning. En del av kärlen är gjorda i återvunnet glas och då våra muggar blir kantstötta tar vi dem till vår lokala keramiker för reparation. Textilier och madrasser som inte längre kan användas doneras till välgörenhet.

Vi städar kemikaliefritt och alla produkter som vi förser gästerna med är miljömärkta, som tvål och schampo. Gästerna kan utgå från att det finns en tanke bakom våra val och vi berättar gärna om hur vi handlar i olika situationer. Planering och slutresultat följs åt och vi ruckar inte på principerna.

Personal

Personalen är vår främsta resurs och mycket av vårt varumärke. Vår personal är passionerad och vill fungera som ambassadörer för gäster. Genom att förmedla en historia kan vår personal alltid svara på frågorna varför, varifrån och hur om allt vårt hållbarhetsarbete. Arbetet på öarna skulle inte vara det samma utan personalstyrkan som själv tar initiativ. Detta gör att personalen har ledningens största förtroende att agera fritt utgående från förutsättningarna på ön.

Inspirationen för personalen är möjligheten att möta gästerna ansikte mot ansikte. Vårt hållbarhetsarbete ska aldrig undgå våra gäster, men föras in på ett naturligt sätt som inte stör gästens egna agenda.

Välkommen till Silverskär – En grön ö i en blå Östersjö