Studiebesök om äggoljetempera med Johnny Listherby

  • Stalldalen , onsdag, 24 april, 2019 - 18:30

Innehållsförteckningarna på målarfärg skiftar, men den innehåller alltid vissa grundkomponenter. För det första behövs pigment, färgämnen, som ska ge den kulör du önskar. För det andra behövs bindemedel som får färgen att hänga ihop och fästa på underlaget. Och för det tredje behövs lösningsmedel eller förtunning för att späda hela härligheten till lagom konsistens.

De här ingredienserna är inte alltid särskilt miljö- eller människovänliga, och vanliga köpefärger på burk innehåller oftast ytterligare tillsatser som mjukgörare och konserveringsmedel.

Den som verkligen vill ha kemikaliekoll blandar förstås sin egen färg – men hur gör man och var ska man börja? Följ med på studiebesök till Stalldalen, där Jonnie Listherby målar med traditionell äggoljetempera på allt från trä till plåt.

Han blandar färgpigmenten med ekologiska ägg (”använder du andra kan färgen börja lukta fisk”), rå kallpressad linolja (”ett mycket bra bindemedel, både billigt och fritt från skadliga ämnen”) och vanligt vatten, och får en färg som håller i åratal och klarar slitage bättre än de flesta vanliga färger på marknaden.

- Äggvitan ger färgen en vacker levande glans som ändrar nyans efter dagsljuset. Tack vare ägget kan vi också ta tillvara linoljans goda egenskaper utan att använda hälsofarliga lösningsmedel som lacknafta och terpentin , säger Jonnie.

Vid studiebesöket går vi en runda i Stalldalen och ser hur äggoljetemperan ser ut på olika material, och Jonnie visar ingredienser och berättar om arbetsgången i målandet. Och som vanligt avslutar vi med fika: tid för samtal, frågor, och utbyte av erfarenheter när det gäller färger, kemikalier och kemikaliesmart målande.  

Anmäl dig senast 23.4 till Tove: tove@natur.ax